Search This Blog

Translate

Sunday, January 12, 2014

Сладкие выходные

На неделе не было особой возможности заняться чем-нибудь сладеньким... Хотя нет! Забыла)) В пятницу была очередная школьная распродажа сладостей, которую мы (силами нескольких мам) проводим в каждую первую пятницу месяца для детей. И я тоже быстренько испекла морковный тортик с кремом из сливочного сыра.

Did not have enough time to bake anything sweet this week... Well, ALMOST did not))) There was the January Cookie Friday which is a special tradition in my son's school: some moms bake goodies for kids every first Friday of the month. So I baked very fast and easy carrot cake with the cream cheese filling.

Морковный торт с кремом из сливочного сыра

После учебы в Барселоне мне стало ясно, что надо почаще тренировать руку на базовых рецептах = набивать руку и оттачивать технику, поэтому я запланировала каждые выходные выбирать 1-2 базовых рецепта и тщательно их отрабатывать, обращая внимание на все нюансы. Cегодня была очередь заварного теста, и я пробовала приготовить его не на воде (как делала раньше), а на молоке. Пока ребенок с папой гуляли в ближайшем парке, я приготовила свои любимые Шу с тестом craquelin. В качестве наполнения выбрала легкий сливочно-шоколадный мусс (без яиц).

Пожалуй лучший рецепт, который я пробовала - это рецепт, предоставляемый школой LeCordonBleu.

After the classes in Barcelona I realized that it's never late to learn the basics. Moreover, it's time for me to train a lot particular in basics. So I've planned to choose 1 or 2 basic recipes and train it to perfection (note the nuances, find the balance, train the techniques). Today was a day of the 'Pate a choux' dough and I was trying the new recipe based on milk instead of water (as I used to do).
Well, for me the best recipe of the choux pasty is the one provides by LeCordonBleu School. 

Here is the result:
Шу (на молоке) с шоколадным муссом без яиц

По результатам тренировки:
1) тесто на молоке получилось очень нежным (нежнее, чем то, что я делала на воде), а потому выпекать шу надо было до насыщенного коричневого цвета, пока тесто не станет абсолютно сухим. Я же в первый раз вынула слишком рано, и часть пирожных немного "осели", так как тесто было тонким и еще влажным, пришлось еще около 10 минут их держать в духовке - большинство снова поднялось и подсохло.
2) Шу сначала "росли" в стороны, и лишь спустя 15 минут, начали подниматься вверх и округляться. Как итог, не все пирожные получились кругленькими и пухленькими, как хотелось бы.

На вкус все получилось хорошо, и мусс без яиц вышел гораздо нежнее и легче, чем с ними.

As a result:
1) The 'pate a choux' with milk is much more tender and moist - so it needs to be baked a bit longer (till the deep brown color). For the first try I pulled the choux too early out of the oven and they have lost their ballish form. However another 10 mins in the oven helped to get the desired result.
2) The milk based dough (pate a choux) in the oven has been growing more wide rather than up, and the final 'balls' turned out more like hills (though the cute ones :).

To the taste - it was delicious!


Recipe




Principal ingredients (for 220 g choux pastry)
  • 50 g butter
  • 120 ml milk (or water, or 50/50)
  • ½ tsp salt
  • ½ tsp sugar
  • 4 eggs
  • 75 g flour
Cook butter, water, salt and sugar in a saucepan over low heat. When the butter melts, bring the mixture to the boil; remove from the heat immediately. Tip 75 g of flour into the hot liquid. Stir with a wooden spoon until a firm, smooth paste forms. Return the saucepan to low heat to dry out the paste; continue beating until it forms a ball and pulls away cleanly from the sides of the saucepan.

Transfer the paste to a bowl; cool for 5 minutes. One by one, add 3 eggs to the paste, beating vigorously after each addition to incorporate as much air as possible. The paste should be smooth and shiny.

The paste is ready to be used, when it falls from the spoon in a point. If it doesn’t, add half of another beaten egg. Depending on the egg size and/or flour quality it may be necessary to use all of the eggs.

No comments:

Post a Comment